Als vader van twee kids heb ik ervaren hoe vermoeiend het is wanneer een baby de slaap slecht vat. Ik heb manieren gevonden die goed werken, zodat onze baby in slaap bleef.
 huilen baby en papa Mijn zoontje, (baby van 5 maanden) sliep niet door. Zijn moeder en ik zochten naar mogelijkheden om hem beter te laten slapen. Ik raakte steeds meer geinterresseerd in manieren die werkten. Ook begon ik over baby en slaap te lezen. In al die jaren heb ik veel informatie en methodes gevonden die goed werken. Een deel van deze
informatie staat op deze site. Ik krijg mailtjes van ouders met rustgevende tips. Ook die zet ik op mijn site, voor je baby en voor jou.
ALLE BABY ‘S SLAPEN ONREGELMATIG
In de eerste periode heeft je baby nog geen vast slaap ritme, er is nog geen dag / nacht -ritme, je kan hier ook niets aan veranderen. Meer dan 90% van alle pasgeboren baby’s slaapt de nacht niet door, ze worden om de paar uur wakker met een razende honger. Het enige wat je dan moet doen is snel een voeding geven, dan komt de slaap snel daarna.

Daarbij is het is fysiek onmogelijk dat een baby een hele nacht doorslaapt. Het Jonge baby maagje is zo klein dat het gewoonweg niet voldoende melk kan bevatten om de hele nacht mee toe te kunnen. Baby’s hebben ook een veel kortere slaap-cyclus dan volwassenen. Daarnaast brengt een baby meer tijd in lichte slaap door. Het is dus normaal dat jouw kindje om de paar uur wakker wordt. Het kan zeker een half jaar of langer duren voordat jullie baby uren gaat doorslapen.
NIET SLAPEN WAAR KOMT HET DOOR?
Oververmoeidheid is het begin van alle slaap problemen. Een baby die moe is wordt steeds ongelukkiger en kan haar moeheid niet meer ‘handelen’.  Ze kan zich gaan overstrekken, wild met de armpjes zwaaien en heftig gaan huilen. De slaap komt dan niet meer op.

Maak een slapende baby daarom niet wakker. Je kleintje heeft op dat moment de slaap hard nodig. Leg je baby direct in bed wanneer jij signalen van vermoeidheid* ziet zoals gapen, wegkijken, jengelen etc. Zorg ervoor dat je baby voldoende voeding krijgt, want jonge baby ‘s hebben razende honger, en met een razende honger gaat slapen niet lukken.

 * Signalen van vermoeidheid zijn:
zichtbare lichamelijke uitingen zoals gapen, in de oogjes wrijven, interesse verliezen,   veel wegkijken, rode oortjes krijgen, bleek worden, jengelen…etc. Zie je maar één van deze signalen dan is het tijd om je kindje wakker in bed te leggen.
OVERDAG SLAPEN = ‘S NACHTS OOK GOED SLAPEN
Dat je kindje overdag vaak slaapt zorgt ervoor dat ze ‘s nachts ook goed slaapt. Overdag ophouden in de verwachting dat je kind ‘s nachts beter of langer gaat slapen, is een illusie. Ophouden en rekken werkt juist averechts. Hoe beter een baby overdag slaapt, hoe beter het ook ‘s nachts kan slapen!
WANNEER KOMT DE SLAAP, WANNEER KRIJG JE RUST?
 ledikantje naast mama Naast pasgeboren zuigelingen slapen ook oudere baby’s
niet elke nacht door.  Ik vond deze periode erg zwaar met gebroken nachten waarin ik steeds uit bed ging om te voeden of te troosten en daardoor te weinig slaap kreeg. We legden Fleur ‘s avonds altijd eerst in haar eigen bedje. Als ze dan midden in de nacht een paar keer achter elkaar wakker werd ging ik naar haar kamertje toe om haar te halen voor de borstvoeding of om te troosten. Na 2 of 3 keer nachtelijk troosten was ik zo moe dat we haar uiteindelijk bij ons in bed namen waarbij ze meteen in slaap viel. Wat hebben wij toen heerlijk geslapen. Toch is dit Geen aanrader. Zeker niet voor elke nacht, want het is voor een baby zo prettig om bij ouders in bed te slapen dat een baby een impuls geeft om steeds weer in haar eigen bedje wakker te worden.
Uiteindelijk moet een baby in het eigen bedje leren slapen. Wat wel goed werkt is een wiegje naast het ouderbed zetten. Hierdoor kan je gemakkelijker de nachtvoeding kan geven. Je kleinje leert in haar eigen bedje te slapen. Als hij onrustig begint te worden of te huilen hoef je maar even over zijn lijfje te aaien of jouw stem te laten horen, je kleintje is gerustgesteld en slaapt direct weer door!
JE BABY SLAAPT INEENS NIET MEER DOOR
‘De laatste tien dagen wordt mijn baby ‘s nachts vaak wakker, daarvoor sliep hij de hele nacht. Wat kan het zijn ik weet echt niet wat de oorzaak is.’  Dit schreef een teleurgestelde moeder.
Bij elke grote verandering in het leventje van een baby, zoals wanneer moeder gaat werken, ze naar het kinderdagverblijf moet, bij een verhuizing of zelfs slapen in een ander onbekend bedje, elke verandering zal onrustige nachten met angst (dromen) tot gevolg hebben.
TIPS BIJ NACHTVOEDING OF  NACHTELIJK HUILEN (angst)

  • Niet uit de slaap halen voor een voeding
  • Overdag niet ophouden in de verwachting dat je baby ‘s nachts beter of langer gaat slapen
  • Ophouden en rekken werkt juist averechts
  • Tijdens het troosten niet uit haar bedje halen (natuurlijk wel als ze angstig is)
  • Laat je alleen gelaten kindje niet langer dan 5 minuten huilen
  • Zet het ledikantje naast jouw bed (soms hoef je maar een
    geluidje te maken, je ukkie hoort jou en slaapt daarna meteen weer in)

Slaap Ritme van je Baby

Baby’s krijgen geen dag- en nachtritme mee met de geboorte. Een baby heeft van zichzelf dus geen biologische klok en ook geen slaapritme, en wordt om de paar uur wakker. Dit gaat overdag en snachts gewoon door! Na ongeveer 2 maanden begint er langzaamaan een patroon van hoofdzakelijk overdag wakker zijn en meestal ‘s nachts periodes van slaap. Met ongeveer 10 maanden treedt er een patroon op dat je baby ongeveer op dezelfde tijd wakker wordt en weer gaat slapen. De ontwikkeling van een slaapritme is vooral een biologisch proces. Het heeft te maken met de groei van de hersenen en de lichamelijke ontwikkeling. Dus bij een jonge baby kan een slaapritme niet geleerd worden tenzij er zeer schadelijke methodes worden toegepast (laten huilen)

een moeder vertelt:
Tijdens een ouderavond op ons kinderdagverblijf vertelde een vader dat zijn dochter van twee jaar nog niet doorsliep. Ik merkte dat de helft van de aanwezige ouders vertelde dat hun kindje ook nog niet doorsliep. Het was voor mij een hele geruststelling dat dit normaal gedrag voor een jonge peuter bleek te zijn.

ONRUSTIGE SLAAP de OORZAAK
Honger en angst staan op nummer 1 als oorzaak van wakker worden. Voor de jonge baby is honger een belangrijke reden van wakker worden. Helaas is daar niets tegen te doen. Het heeft niets met kunstvoeding of bostvoeding te maken. Door het geven van kunstvoeding gaat een baby Niet beter slapen. Wakker maken voor een voeding zou ik niet aanraden. Voor de wat oudere baby is angst de meest voorkomende oorzaak van wakker worden. Zo rond de 9 maanden wanneer je kleintje begint te kruipen merkt ie dat hij verder van jou weg kan. Hij merkt dat jullie los van elkaar zijn en dat jij ook weg kan. Dit geeft een gevoel van onafhankelijkheid maar tegelijk roept het ook veel angst op; scheidings- angst of verlatingsangst. Jij zal merken dat je kleintje in deze periode (duurt een aantal maanden) last krijgt van slaapstoornissen.
Daarnaast zal elke grote verandering in zijn leventje zoals wanneer moeder gaat werken,  een nieuwe oppas of elke verandering die aanpassen met zich meebrengt, onrustige nachten met angst tot gevolg hebben.
HOE LANG SLAAPT EEN BABY?
Hieronder vindt je een tabelletje hoeveel slaap een baby gemiddeld nodig heeft in 24 uur. Verdeeld over een aantal slaapperiodes. Iedere baby heeft een eigen temperament, de een heeft minder slaap nodig dan een ander.
Pasgeboren baby ‘s slapen  ongeveer 16 tot 18 uur per etmaal. Een baby van 1 maand oud heeft ongeveer 16 uur slaap.
3 mnd, 15 ½ uur slaap

6 mnd 14 ½ uur slaap

9 mnd 14 uur slaap

12 mnd 13 ½ uur slaap

24 mnd 13 uur slaap

36 mnd 12 uur slaap

Deze slaap uurtjes zijn totalen en zijn verdeeld over verschillende slaapjes overdag en ’s nachts. Naarmate een baby ouder wordt neemt het aantal slaapjes af en slaapt een baby langer achter elkaar door.
GROEISPURT
Zo nu en dan komt er een zogenaamd ‘sprongetje’ in de ontwikkeling voor. Er gebeurt dan plotseling veel in korte tijd. Je baby moet zich hierop gaan instellen door meer voeding te vragen of meer/ minder slaap nodig te hebben.

Bij het leren van een nieuwe vaardigheid zoals kruipen, de eerste stapjes zetten merk je dat je kindje midden in de nacht wakker wordt en zijn pas geleerde ‘kunstje’ gaat doen!
Hoe je hierop goed kan reageren is om je kleintje met zo rustig mogelijk helpen weer te gaan liggen. Met aaien en fluisteren omdat ze nog half slaapt /waakt.

Lees meer over slaap methoden en slaap tips, schrijf je in op mijn blog “liefdevol opvoeden” klik hier

Super Tip van mama Isabelle:
Moeder Isabel vertelt:
Ik heb een dochter van 7 maanden en een paar maanden terug hadden wij ‘s avonds heel
 veel moeite haar in slaap te krijgen. Ze huilde dan heel hard en was bijna niet te kalmeren.  Het enige dat hielp was in slaap wiegen, maar ja, dat is natuurlijk niet een hele goede methode.  Sinds een maand of 3 doe ik haar iedere avond in bad, da arna smeer ik haar in met olie,  doe ik haar schone kleren en een slaapzak aan die lekker op de verwarming heeft gelegen.  Dan drinkt ze op haar slaapkamer lekker aan de borst. Nadat ze klaar is met drinken  leg ik haar in bed, soms wakker, maar soms is ze al in slaap gevallen tijdens het drinken (ze drinkt dan wel gewoon door) en eigenlijk slaapt ze altijd meteen. Echt heerlijk voor ons allemaal.  Dat badje is echt een heel goed middel geweest voor ons. Wellicht een tip voor andere ouders,
groeten van Isabelle.
op de OUDERKAMER SLAPEN, WEL OF NIET DOEN?
Deskundigen adviseren om de eerste maanden een baby op de ouderkamer
te laten slapen. (in zijn eigen bedje)
Het is in veel opzichten veiliger en comfortabel om met je kind in één kamer te
slapen. (niet samen in bed) Natuurlijk is het even wennen wanneer je een paar keer per nacht de geluiden van je kleintje hoort. Aan de ene kant geeft het rust want je weet dat je liefje nog ademt, aan de andere kant slaap je niet aan een stuk door zoals toen je nog geen kindje had.

Wist je dat een baby Onrustig wordt in een stille ruimte. Hij hoort veel liever ritmische geluiden om zich heen. Ook is het zo dat het wetenschappelijk is bewezen dat een zuigeling veel beter slaapt op de kamer van de ouders omdat hij je geruststellende ademhaling hoort.