Langer huilen door inbakeren?

Over inbakeren bestaan er heel wat bakerpraatjes.….

Bregje van Sleuwen* heeft duidelijkheid gebracht over de effecten van het inbakeren. Ze heeft aan de universiteit van Utrecht onderzoek gedaan voor haar proefschrift. Haar conclusie is dat inbakeren niet helpt om het huilen te verminderen. Baby’s huilen zelfs meer door inbakeren lees meer 

Inbakeren vereist een goede voorbereiding, het is een techniek die je moet leren van een deskundige. Daarnaast zijn er nogal wat zaken waar je erg goed voor moet oppassen.·          Er zijn verschillende medische redenen waarom je niet mag inbakeren

·          Bij koorts en na vaccinatie is inbakeren 24 uur verboden

·          Een ingebakerde baby kan te weinig voeding krijgen

·          Bij niet goed bakeren bestaat kans op heupletsel

·          Het word sterk ontraden om kinderen ouder dan 24 weken te bakeren (wiegendood)

·          Je moet veel tijd en energie steken in het afbouwen van het bakeren

Wat Wel Werkt
Huilen vermindert met meer dan 40% binnen enkele dagen bij een regelmatig verzorgings patroon voor je baby zonder in te bakeren. Dit is bewezen in studies. Kinderartsen ondervinden geweldige resultaten voor huilbaby ‘s bij het volgen van een vaste volgorde van verzorging in combinatie met een prikkelarme omgeving, waarbij het voeden de vraag van de baby volgt. Dus niet voeden op klokkentijd. In een van de onderzoeken kwam men zelfs uit op een percentage van 75 % minder huil-tijd dat is dagelijks zeker 110 minuten minder huilen! wil je hierover een stappenplan met heldere uitleg, schrijf je nu in voor mijn gratis stappenplan. Het kost weinig tijd en ouders waarderen deze ondersteuning erg.
Baby ‘s worden oververmoeid van te lang wakker zijn
Baby’s die veel jengelen of huilen zijn moe. Vaak zijn ze zelfs óververmoeid. De baby is zo uit balans geraakt dat ze steeds actiever wordt om de vermoeidheid te kunnen ‘handelen’. Dan gaat het slapen niet meer lukken.
Mijn kindjes werden erg druk en huilerig als ze te weinig slaap hadden. Ze konden zichzelf steeds slechter ontspannen en toegeven aan slaap. Bij Joeri kwamen we er op een gegeven moment achter toe hij 6 weken was dat hij te weinig voeding kreeg waardoor hij te kort sliep (honger) en veel huilde (papa Henk).
Huilen, vermoeidheid en honger hebben veel verband met elkaar, het een heeft gevolg voor het ander.
Wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van inbakeren

Bregje van Sleuwen* heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van regelmaat en inbakeren bij baby’s die overmatig huilen. Dit onderzoek was een onderdeel van het proefschrift ‘Infants that cry excessively; The effect of regularity and swaddling.’ (UMC Utrecht 2008)
Ongeveer 400 baby’s die erg veel huilden (huilbaby ‘s) zijn gevolgd. Alle verzorgers hebben adviezen toegepast over een regelmatig verzorgingspatroon en prikkelreductie. Ongeveer de helft van de baby’s werd daarbij ook ingebakerd. Wijkverpleegkundigen hebben de ouders begeleid. De baby’s waren tussen 2 en 13 weken oud. In dit onderzoek heeft men gebruik gemaakt van twee boeken nl: ‘Regelmaat brengt rust’ en ‘Inbakeren brengt rust’. De ouders kregen uitleg en begeleiding bij het inbakeren. Vooraf werden mogelijke contra-indicaties voor het inbakeren uitgesloten.Ingebakerde Baby’s huilden meer dan andere baby’s
De ouders van de huilbaby’s werden in 2 groepen verdeeld; bij de eerste groep werden de baby’s ingebakerd en de baby’s in groep twee werden niet ingebakerd. Verzorgers van beide groepen kregen instructie over regelmaat en prikkelreductie. Het bleek dat het huilen toenam bij wel ingebakerde baby’s in vergelijking met niet ingebakerde baby’s (leeftijd 8 tot 13 weken)
Dus bij de niet ingebakerde baby’s nam het huilen juist af. Naast de afname in huilen is ook een toename in slapen gevonden. Het bleek dat bij alle baby’s de slaap met 2 uur per dag was toegenomen.

In oktober 2006 is een publicatie met de onderzoeksresultaten verschenen in het tijdschrift The Journal of Pediatrics, Vol. 149, pp. 512-517.
Titel: Comparison of behavior modification with and without swaddling as interventions for excessive crying. Auteurs: B.E. van Sleuwen, M.P. L’Hoir, A.C. Engelberts, W.B. Busschers, P. Westers, M.A. Blom, T.W.J. Schulpen & W. Kuis

 *Voor informatie over het promotie onderzoek van Bregje van Sleuwen:
UMC Utrecht, Externe Communicatie tel. 088 -7556371