Paniekreflex
Paniek en stress treden op wanneer huilende Baby’s langer dan 5 minuten alleen gelaten worden. Neuroloog Dr. Bruce Perry heeft met MRI scans aangetoond dat er op lange termijn zelfs hersenbeschadiging optreedt wanneer een baby steeds huilend alleen gelaten wordt.
Overgevoelig door Stress
het stresssysteem van een zuigeling is de eerste twaalf maanden zeer gevoelig. Stress in de babyfase opgelopen door bijvoorbeeld het lang alleen laten huilen kan het stress-systeem levenslang veranderen in een overactief stress-systeem. Kinderen met een overactief stress-systeem zijn overmatig druk, angstig en later erg vatbaar voor depressies en drugs.
Baby kan Niet zelf ontspannen
Hersenbeschadiging treedt op doordat een baby stress nog niet zelf kan stoppen. Dat moet hij als het ware nog leren van zijn ouders. Het babybrein is nog niet genoeg ontwikkleld en bezit nog geen Rem om stress en paniek af te remmen. De ouder zal dit voor zijn baby moeten doen, door te troosten, te wiegen, vasthouden, of geruststellende woordjes te zeggen. Vooral het eerste levensjaar is het erg belangrijk om steedst weer je baby te troosten. In het babybrein worden langzaamaan verbindingen gemaakt waardoor je baby steeds beter leert de spanning zelf af te remmen.
Wat werkt rustgevend
Het blijkt dat de stress en en paniek snel afnemen wanneer je een huilende baby troost, langzaam heen en weer beweegt (wiegen) of in de draagdoek meeneemt, ook bij huid op huid contact, bij borst-voeding en wanneer de baby moeders stemgeluid hoort. Dan produceert het babybrein kalmerende hormonen. Een van de hormonen is Oxytocine, welke zorgt voor ontspanning en een sterke weerbaarheid tegen stress waarbij het lichaam sneller tot rust komt.